SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO

Prawidłowe żywienie dzieci w wieku przedszkolnym odbywa się poprzez odpowiedni dobór produktów spożywczych. Każdego dnia zachęcamy dzieci do spożywania smacznych i pełnowartościowych posiłków przygotowywanych przez naszą „kucharską drużynę”. 

W środę śniadanie dla naszych przedszkolaków zostało podane w formie bufetu szwedzkiego. Na stole ze względu na wyższą zawartość witamin znalazły się surowe warzywa: czerwona papryka, rzodkiewka, sałata, ogórki, pomidory; różne rodzaje pieczywa; produkty mleczne: ser żółty, serek twarogowy ze szczypiorkiem; wędlina, jajka na twardo oraz kawa na mleku.

Dzieciom bardzo spodobała się taka forma śniadania. Każde dziecko mogło sobie samemu skomponować kanapki według własnych upodobań smakowanych. Było widać, że dzieci lubią szyneczkę, żółty serek ale również warzywa. Okazało się, że najlepiej smakują samodzielnie wykonane kanapeczki, które oprócz tego, że były zdrowe to wyglądały pięknie i kolorowo.